Kurátor zoologie bezobratlých [arachnologie]
curator of Invertebrates [arachnology]

Národní muzeum, Přírodovědecké muzeum, Zoologické oddělení, Cirkusová 1740, 193 00
Praha 9 – Horní Počernice,
tel.: +420 224 497 865

Vědecké zaměření: zoologie bezobratlých, arachnologie
Research interest: Zoology of Invertebrates, Arachnology

Bibliografie

2017

Pavouk 42 (7/2017)
Pavouk0042

2016

Pavouk 40 (7/2016)
Pavouk0040
Pavouk 41 (12/2016)
Pavouk0041
Pavoukovci Ještědského hřbetu (severní Čechy). Arachnids of the Ještědský hřbet Ridge (northern Bohemia). Sborn. Severočes. Muz., Přír. Vědy 34: 53–78 (in Czech, English abstract and summary).
Dolejš P. & Kůrka A. (2016): Pavoukovci Ještědského hřbetu (severní Čechy). Arachnids of the Ještědský hřbet Ridge (northern Bohemia). Sborn. Severočes. Muz., Přír. Vědy 34: 53–78 (in Czech, English abstract and summary).
In memoriam Prof. RNDr. Jan Buchar, DrSc. (1932–2015). Arachnol. Mitt. 51: iv–xi.
Kubcová L. & Dolejš P. (2016): In memoriam Prof. RNDr. Jan Buchar, DrSc. (1932–2015). Arachnol. Mitt. 51: iv–xi.

2015

Pavouk 38 (7/2015)
Pavouk0038
Recenze – Antonín Kůrka, Milan Řezáč, Rudolf Macek a Jan Dolanský: Pavouci České republiky [Book review – Antonín Kůrka, Milan Řezáč, Rudolf Macek a Jan Dolanský: Spiders of the Czech Republic]. Živa 63 (4): LXXIV (in Czech).
Dolejš P. (2015): Recenze – Antonín Kůrka, Milan Řezáč, Rudolf Macek a Jan Dolanský: Pavouci České republiky [Book review – Antonín Kůrka, Milan Řezáč, Rudolf Macek a Jan Dolanský: Spiders of the Czech Republic]. Živa 63 (4): LXXIV (in Czech).
Hypselistes paludicola is a junior synonym of Trichopternoides thorelli (Araneae: Linyphiidae). Arachnol. Mitt. 50: 19–21. DOI: 10.5431/aramit5003.
Dolejš P. & Růžička V. (2015): Hypselistes paludicola is a junior synonym of Trichopternoides thorelli (Araneae: Linyphiidae). Arachnol. Mitt. 50: 19–21. DOI: 10.5431/aramit5003.

2014

Pavouk 36 (7/2014)
Pavouk0036
Pavouk 37 (12/2014)
Pavouk0037
Ze života slíďáka lesostepního – vzácného, nebo málokdy pozorovaného? (From a life of Arctosa lutetiana – a rare or rarely observed spider?). Živa 62 (3): 127–129 (in Czech, English summary).
Dolejš P. (2014): Ze života slíďáka lesostepního – vzácného, nebo málokdy pozorovaného? (From a life of Arctosa lutetiana – a rare or rarely observed spider?). Živa 62 (3): 127–129 (in Czech, English summary).
Developmental changes in the spinning apparatus over the life cycle wolf spiders (Araneae: Lycosidae). Invertebr. Biol. 133 (3): 281–297. DOI: 10.1111/ivb.12055.
Dolejš P., Buchar J., Kubcová L. & Smrž J. (2014): Developmental changes in the spinning apparatus over the life cycle wolf spiders (Araneae: Lycosidae). Invertebr. Biol. 133 (3): 281–297. DOI: 10.1111/ivb.12055.

2013

Pavouk 35 (12/2013)
Pavouk0035
Do really all wolf spiders carry spiderlings on their opisthosomas? The case of Hygrolycosa rubrofasciata (Araneae: Lycosidae). Arachnol. Mitt. 45: 30–35. DOI: 10.5431/aramit4507.
Dolejš P. (2013): Do really all wolf spiders carry spiderlings on their opisthosomas? The case of Hygrolycosa rubrofasciata (Araneae: Lycosidae). Arachnol. Mitt. 45: 30–35. DOI: 10.5431/aramit4507.
Studium dynamiky snovacího aparátu vybraných zástupců slíďáků (Araneae: Lycosidae) v průběhu jejich životního cyklu. Study on dynamics of spinning apparatus of some wolf spiders (Araneae: Lycosidae) during their life cycle. Ph.D. thesis, Charles Universit
Dolejš P. (2013): Studium dynamiky snovacího aparátu vybraných zástupců slíďáků (Araneae: Lycosidae) v průběhu jejich životního cyklu. Study on dynamics of spinning apparatus of some wolf spiders (Araneae: Lycosidae) during their life cycle. Ph.D. thesis, Charles University in Prague, 42 pp. (in Czech, English abstract).
Catalogue of spiders (Araneae) in Miller’s collection (Department of Zoology, National Museum). Part X: Linyphiidae, genera A–M, from Czechia and Slovakia. J. Natl. Mus., Nat. Hist. Ser. 182 (1): 1–27.
Dolejš P. & Kůrka A. (2013): Catalogue of spiders (Araneae) in Miller’s collection (Department of Zoology, National Museum). Part X: Linyphiidae, genera A–M, from Czechia and Slovakia. J. Natl. Mus., Nat. Hist. Ser. 182 (1): 1–27.

2012

Reproduction of Arctosa alpigena lamperti (Araneae: Lycosidae) – where, when, how, and how long? Invertebr. Reprod. Dev . 56 (1): 72–78.
Dolejš P., Kubcová L. & Buchar J. (2012): Reproduction of Arctosa alpigena lamperti (Araneae: Lycosidae) – where, when, how, and how long? Invertebr. Reprod. Dev. 56 (1): 72–78.
Reproduction of Arctosa alpigena lamperti (Araneae: Lycosidae) – where, when, how, and how long? Invertebr. Reprod. Dev. 56 (1): 72–78.
Dolejš P., Kubcová L. & Buchar J. (2012): Reproduction of Arctosa alpigena lamperti (Araneae: Lycosidae) – where, when, how, and how long? Invertebr. Reprod. Dev. 56 (1): 72–78.

2011

Sbírka plachetnatek (Araneae: Linyphiidae) prof. Františka Millera uložená v Národním muzeu v Praze [Prof. František Miller’s collection of money spiders (Araneae: Linyphiidae) deposited in the National Museum in Prague (Czech Republic)]. In Harabiš F. &
Dolejš P. & Kůrka A. (2011): Sbírka plachetnatek (Araneae: Linyphiidae) prof. Františka Millera uložená v Národním muzeu v Praze [Prof. František Miller’s collection of money spiders (Araneae: Linyphiidae) deposited in the National Museum in Prague (Czech Republic)]. In Harabiš F. & Solský M. (eds), Kostelecké inspirování 2011, Sborník abstraktů 3. ročníku konference konané 23.–24. 11. 2011, FŽP ČZU Praha, p. 29 (in Czech).
Life cycle and spinning apparatus of wolf spiders (Araneae: Lycosidae). In: Lubin et al. (eds), 26th European Congress of Arachnology, Israel 2011, Program and Abstract Book, 4–8 September 2011. Ben-Gurion University of the Negev, Israel
Dolejš P., Buchar J. & Smrž J. (2011): Life cycle and spinning apparatus of wolf spiders (Araneae: Lycosidae). In: Lubin et al. (eds), 26th European Congress of Arachnology, Israel 2011, Program and Abstract Book, 4–8 September 2011. Ben-Gurion University of the Negev, Israel, p. 79.
Karyotypes of central European spiders of the genera Arctosa , Tricca , and Xerolycosa (Araneae: Lycosidae). Eur. J. Entomol. 108 (1): 1–16.
Dolejš P., Kořínková T., Musilová J., Opatová V., Kubcová L., Buchar J. & Král J. (2011): Karyotypes of central European spiders of the genera Arctosa, Tricca, and Xerolycosa (Araneae: Lycosidae). Eur. J. Entomol. 108 (1): 1–16.
Pavouci kavylové stepi u Brozan v dolním Poohří (severní Čechy). Spiders of the feather-grass steppe near Brozany in the lower Ohře river basin (northern Bohemia). Sborn. Severočes. Muz. – Přír. Vědy 29 : 137–148.
Kůrka A. & Dolejš P. (2011): Pavouci kavylové stepi u Brozan v dolním Poohří (severní Čechy). Spiders of the feather-grass steppe near Brozany in the lower Ohře river basin (northern Bohemia). Sborn. Severočes. Muz. – Přír. Vědy 29: 137–148.

2010

Courtship, mating, and cocoon maintenance of Tricca lutetiana (Araneae: Lycosidae). J. Arachnol. 38: 504–510.
Dolejš P., Kubcová L. & Buchar J. (2010b): Courtship, mating, and cocoon maintenance of Tricca lutetiana (Araneae: Lycosidae). J. Arachnol. 38: 504–510.
Spinning apparatus of two rare wolf spiders (Araneae: Lycosidae) – preliminary results. In Żabka  M. (ed.), Book of abstracts of the 18 th International Congress of Arachnology . Akademia Podlaska, Siedlce, pp. 115–116.
Dolejš P., Smrž J. & Buchar J. (2010): Spinning apparatus of two rare wolf spiders (Araneae: Lycosidae) – preliminary results. In Żabka  M. (ed.), Book of abstracts of the 18th International Congress of Arachnology. Akademia Podlaska, Siedlce, pp. 115–116.

2008

Srovnání životních projevů dvou druhů pavouků Tricca lutetiana a Arctosa lamperti (Araneae: Lycosidae).
Dolejš P. (2008): Srovnání životních projevů dvou druhů pavouků Tricca lutetiana a Arctosa lamperti (Araneae: Lycosidae) [A comparison of the life histories of two spider species Tricca lutetiana and Arctosa lamperti(Araneae: Lycosidae)]. MSc. thesis, Charles University, Praha, 109 pp. (in Czech, English summary).
Životní cyklus slíďáka Tricca lutetiana (Areneae: Lycosidae) [Life cycle of the wolf spider Tricca lutetiana].
Dolejš P., Kubcová L. & Buchar J. (2008b): Životní cyklus slíďáka Tricca lutetiana(Areneae: Lycosidae) [Life cycle of the wolf spider Tricca lutetiana]. In Bryja J., Nedvěd O., Sedláček F. & Zukal J. (eds), Zoologické dny České Budějovice 2008. Sborník abstraktů z konference 14.–15. února 2008. Ústav biologie obratlovců AV ČR, Brno, p. 46 (in Czech).
Subterrestrial life of Arctosa lutetiana (Araneae, Lycosidae). J. Arachnol. 36: 202–203.
Dolejš P., Kubcová L. & Buchar J. (2008a): Subterrestrial life of Arctosa lutetiana(Araneae, Lycosidae). J. Arachnol. 36: 202–203.

2006

Životní cyklus a eko-etologické projevy slíďáka Tricca lutetiana (Araneae: Lycosidae) [Study of the life cycle, ecology and ethological behaviour of Tricca lutetiana (Araneae: Lycosidae)]. BSc. thesis, Charles University, Praha, 29 pp. (
Dolejš P. (2006): Životní cyklus a eko-etologické projevy slíďáka Tricca lutetiana (Araneae: Lycosidae) [Study of the life cycle, ecology and ethological behaviour of Tricca lutetiana (Araneae: Lycosidae)]. BSc. thesis, Charles University, Praha, 29 pp. (in Czech, English summary).

Média

20.10.2017Pavouci v lidských obydlích – 10. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyHarpactea rubicunda (C. L. Koch, 1838) ES
25.9.2017Pavouci v lidských obydlích – 9. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyScotophaeus scutulatus (L. Koch, 1866) ES
22.8.2017Pavouci v lidských obydlích – 8. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyEratigena atrica (C. L. Koch, 1843) ES
18.7.2017Pavouci v lidských obydlích – 7. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyBrigittea civica (Lucas, 1850) ES
12.6.2017Pavouci v lidských obydlích – 6. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhySitticus pubescens (Fabricius, 1775) ES
15.5.2017Pavouci v lidských obydlích – 5. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyAmaurobius ferox (Walckenaer, 1830) ES
19.4.2017Pavouci v lidských obydlích – 4. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyCheiracanthium mildei L. Koch, 1864 ES
15.3.2017Pavouci v lidských obydlích – 3. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyNuctenea umbratica (Clerck, 1757) ES
9.2.2017Pavouci v lidských obydlích – 2. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyLiocranum rupicola (Walckenaer, 1830) ES
11.1.2017Pavouci v lidských obydlích – 1. díl
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyPholcus phalangioides (Fuesslin, 1775) ES
22.6.2016Velekrab japonský - největší členovec planety
Linkyoutu.be
AutořiRNDr. , Ph.D.
14.4.2016Evropský pavouk roku 2016
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyCyclosa conica (Pallas, 1772) ES
16.10.2014Babí léto láká k plachtění
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
25.9.2014Nejzajímavější dotazy – copak je to za pavouka?
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyAraneus diadematus Clerck, 1757 ES
13.6.2014Pavouk z Břeclavska
Linkwww.prirodovedci.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyGnaphosa lucifuga (Walckenaer, 1802) LC
Scotophaeus quadripunctatus (Linné, 1758) ES
Scotophaeus scutulatus (L. Koch, 1866) ES
Lycosa singoriensis (Laxmann, 1770) LC
28.5.2014Mohou pavoukům dorůst ztracené končetiny?
Linkwww.prirodovedci.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
27.9.2013Sedmicentimetrový pavouk od Nitry
Linkwww.prirodovedci.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyLycosa singoriensis (Laxmann, 1770) LC
25.9.2013Pavouci od spřádání sítí neupouští
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyAraneus quadratus Clerck, 1757 ES
Ebrechtella tricuspidata (Fabricius, 1775) ES
Xysticus robustus (Hahn, 1832) VU
10.9.2013Pavouk z Bangkoku
Linkwww.prirodovedci.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
8.8.2013Nejlepší fotografie lovčíka
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyPisaura mirabilis (Clerck, 1757) ES
5.6.2013Najděte lovčíka
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyPisaura mirabilis (Clerck, 1757) ES
21.3.2013Pavouk dovezený s banány
Linkhobby.idnes.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyMicrommata virescens (Clerck, 1757) ES
20.2.2012Profesor Buchar oslavil své 80. narozeniny
Linkwww.prirodovedci.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyAlopecosa psammophila Buchar, 2001 CR
Philodromus buchari Kubcová, 2004 LC
13.2.2012Vzácný pavouk svádí s auty na Berounsku boj o život
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyPardosa wagleri (Hahn, 1822) CR
7.2.2012Nejnebezpečnější pavouk žijící v Česku?
Linkmuzeum3000.nm.cz
AutořiRNDr. , Ph.D.
DruhyCheiracanthium punctorium (Villers, 1789) ES

Statistiky

Nalezeno

  • Nálezy 59
  • Druhy 38
  • Rody 28
  • Čtverce 1

Určeno

  • Nálezy 30
  • Druhy 20
  • Rody 17
  • Čtverce 4

Fotografie