Year
2023
Species
Clubiona juvenis Simon, 1878 CR
Content

Jezero Milada vzniklo na místě bývalého hnědouhelného lomu Chabařovice u Ústí n. L. zatopením zbytkové jámy, které bylo dokončeno v roce 2011.

Současné výzkumy naznačují, že antropogenně narušené lokality mohou poskytovat stanoviště ohroženým a vzácným druhům, jimž v současné okolní kulturní krajině jejich původní stanoviště postupně mizí.

Cílem práce bylo zhodnotit faunu pavouků po kvalitativní i kvantitativní stránce a popsat její odlišnosti ve vztahu k odlišným vlastnostem břehového prostředí a posoudit jeho ochranářskou hodnotu v souvislosti s výskytem ohrožených druhů pavouků.

Bylo zjištěno, že v průběhu sukcese došlo k rozrůznění původně vysoce homogenního kamenitého prostředí, které vzniklo nasypáním kamení na břehy jezera při jeho vytváření. Ukázalo se, že v diverzitě pavouků hraje roli výskyt vegetace, ale i kamenité břehy bez vegetace hostily specifické druhy, čímž přispěly k celkové diverzitě pavouků. Z nalezených 91 druhů pavouků bylo 18 zapsáno v Červeném seznamu. Nejvýznamnějším a zcela nečekaným nálezem byl kriticky ohrožený druh Clubiona juvenis, jenž byl nalezen v rákosu a orobinci.

Citation
Trsková K. (2023): Diverzita pavouků břehových stanovišť antropogenně vzniklého jezera Milada u Ústí nad Labem (Diversity of spiders of shore habitats of the anthropogenic Lake Milada near Ústí nad Labem). MSc. thesis, J. E. Purkyně University in Ústí nad Labem, 101 pp. (in Czech, English abstract)

Gallery